اثرات بیولوژیک اسانسها و عصارهها
سرور اسفندیاری؛ مژگان مظهری؛ امیدعلی اسماعیلی پور؛ حسین دوماری
چکیده
بهمنظور ارزیابی خواص آنتیاکسیدانی پودر برگ گیاه دارویی شبدرترشک (Oxalis corniculata L.) و مقایسه اثر افزودن آن با ویتامین C بر عملکرد و کیفیت گوشت جوجههای گوشتی تحت تنش گرمایی یک آزمایش در قالب طرح کاملاً تصادفی با 4 تیمار، 5 تکرار و 10 پرنده در هر تکرار انجام شد. تیمارهای آزمایشی شامل جیره پایه ذرت-سویا (شاهد)، جیره پایه + 250 میلیگرم در ...
بیشتر
بهمنظور ارزیابی خواص آنتیاکسیدانی پودر برگ گیاه دارویی شبدرترشک (Oxalis corniculata L.) و مقایسه اثر افزودن آن با ویتامین C بر عملکرد و کیفیت گوشت جوجههای گوشتی تحت تنش گرمایی یک آزمایش در قالب طرح کاملاً تصادفی با 4 تیمار، 5 تکرار و 10 پرنده در هر تکرار انجام شد. تیمارهای آزمایشی شامل جیره پایه ذرت-سویا (شاهد)، جیره پایه + 250 میلیگرم در کیلوگرم جیره ویتامین C، جیره پایه + 0.5 درصد پودر برگ شبدر ترشک و جیره پایه + یک درصد پودر برگ شبدر ترشک بودند. جهت اعمال تنش گرمایی، جوجهها از 25 تا 42 روزگی بهمدت 8 ساعت در روز در معرض دمای 2±34 درجه سانتیگراد قرار گرفتند. صفات عملکردی شامل مصرف خوراک، افزایش وزن و ضریبتبدیل غذایی در انتهای آزمایش اندازهگیری شدند. همچنین در پایان آزمایش، از هر تکرار دو پرنده بهطور تصادفی انتخاب، کشتار و صفات مربوط به کیفیت گوشت اندازهگیری شدند. میزان ترکیبهای فنولی کل در عصاره متانولی گیاه شبدرترشک، 11.73 میلیگرم گالیک اسید در هر گرم ماده خشک بود. درصد حذف رادیکالهای آزاد (ارزیابی DPPH) و میزان ویتامین C این گیاه بهترتیب 46.36 درصد و 88 میلیگرم در هرگرم ماده خشک بهدست آمد. مصرف یک درصد پودر برگ گیاه منجر به افزایش مصرف خوراک و وزن جوجههای گوشتی در مقایسه با شاهد شد (p <0.05). کمترین ضریب تبدیل خوراک در گروه یک درصد پودر برگ گیاه و ویتامین C مشاهده شد (p <0.05). بیشترین ظرفیت نگهداری آب و رطوبت گوشت در جوجههای تغذیه شده با پودر برگ شبدرترشک در مقایسه با شاهد مشاهده گردید (p <0.05). همه تیمارها منجر به کاهش افت پخت و افت خونابه گوشت در مقایسه با شاهد شدند (p <0.05). بنابر نتایج این آزمایش، تیمارهای جیره پایه + 250 میلیگرم در کیلوگرم جیره ویتامین C و جیره پایه + یک درصد پودر برگ شبدرترشک توانستند موجب بهبود عملکرد رشد و برخی پارامترهای کیفیت گوشت جوجههای گوشتی تحت تنش گرمایی مفید شوند.